Składniki:
- 4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki sproszkowanej papryki
- łyżeczka pieprzu kajeńskiego
- łyżeczka cebuli granulowanej
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka białego pieprzu
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- ½ łyżeczki pieprzu
- kurczak
- 1 szkl posiekanej cebuli
Sposób wykonania:
Do miseczki wsypać sól, paprykę, czarny, biały pieprz i pieprz kajeński, cebulę oraz tymianek.
Całość dokładnie wymieszać po czym natrzeć nimi dokładnie kurczaka zewnątrz i wewnątrz.
Następnie owinąć kurczaka folią aluminiową i wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia nafaszerować kurczaka posiekaną cebulą.
Przełożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 125 stopni na 5 godzin.
Po godzinie pieczenia polewać kurczaka własnym sosem.
Przed podaniem podzielić na porcje.