Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kruchy torcik ze śliwkami w pianie

Składniki:

  • 3 szkl. mąki krupczatki
  • kostka masła
  • 1 ½ szkl cukru pudru
  • 3 żółtka
  • op. cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki kwaśnej śmietany
  • 3 szkl. śliwek
  • 3 białka
  • tłuszcz do formy

    Sposób wykonania:

    1. Masło posiekać razem z mąką, po czym dodać połowę cukru i cukier waniliowy.
      Dokładnie wyrobić w trakcie dodając żółtka.
      Powstałe ciasto owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
      Po tym czasie 1/5 ciasta odciąć a resztę rozwałkować i wyłożyć na spód tortownicy wysmarowanej tłuszczem.
      Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 25 minut.
      Po tym czasie ciasto wyjąć i ostudzić, wówczas ułożyć na nim śliwki.
      Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru i rozłożyć na owocach.
      Całość posypać pozostałym ciastem startym na tarce.
      Ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni aby piana mogła się zarumienić.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *