Składniki:
- 1 ½ szkl. mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szkl. mleka
- 3 żółtka
- ½ szkl. cukru pudru
- ¾ kostki masła
- 2 łyżki płatków migdałowych
- morele z puszki
- tłuszcz do formy
- tarta bułka do formy
Sposób wykonania:
- Żółtka utrzeć razem z cukrem po czym dodać do nich mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i 2łyzkami wrzącej wody.
Całość dokładnie wyrobić w trackie dodając roztopiony tłuszcz.
Powstałe ciasto przelać do formy wsmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tarta.
Wierzch posypać płatkami migdałowymi i ułożyć połówki moreli. Na samej górze z resztek ciasta uformować wałki i ułożyć z nich kratę.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 45 minut.