Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kruche z bitą śmietaną i jagodami

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kostka masła
  • 2 żółtka
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • kilka łyżek dżemu morelowego
  • 1 szkl. śmietanki kremowej
  • łyżeczka cukru pudru
  • zagęstnik
  • 3 szkl jagód

    Sposób wykonania:

    Mąkę razem żółtkami , cukrem oraz masłem dokładnie wyrobić po czym uformować z ciasta kulę, która owinąć folią aluminiową.
    Wstawić do lodówki na 30 minut.
    Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno i boki formy wysmarowanej tłuszczem.
    Nakłuć w kilku miejscach widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 20 minut.
    Po tym czasie posmarować ciasto dżemem i wyłożyć gruba warstwę ubitej śmietany z dodatkiem zagęstnika.
    W śmietanę wbić jagody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *