Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kruche ciasto z malinami i kruszonką

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
  • 4/5 kostki masła
  • 1 szkl. cukru pudru
  • żółtka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 szkl. zmielonych biszkoptów
  • ½ l malin
  • 2 łyżki cukru pudru
  • tłuszcz do formy
  • tarta bułka do formy

Sposób wykonania:
Mąkę razem z masłem, żółtkiem, cukrem i szczypta soli dokładnie wyrobić po czym uformować w kulę, którą owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na dnie formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Posypać ciasto przetartymi biszkoptami i rozłożyć warstwę malin.
Posypać je obficie cukrem i przykryć reszta ciasta starego na tarce.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około  30 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *