Składniki:
- 3 szkl. mąki
- kostka masła
- 1 szkl. cukru pudru
- 2 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 szkl. cukru pudru
- 2 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 szkl. posiekanych rodzynek
- 2 białka
- 2 łyżki cukru pudru
- cukier puder
- tłuszcz do formy
Sposób wykonania:
Masło posiekać razem z mąką po czym dodać żółtka oraz cukier i całość dokładnie wyrobić.
Można doda odrobinę śmietany wtedy składniki łatwiej się połączą.
Następnie uformować z powstałego ciasta kulę, owinąć go folią aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na dnie formy wysmarowanej tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni i piec około 25 minut.
W miedzy czasie białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru.
Na upieczonym cieście rozsypać bakalie, przykryć je grubą warstwą piany i ponownie wstawić do lekko nagrzanego piekarnika aby pianą się lekko zarumieniła.