Składniki:
- 2 szkl. mąki
- kostka masła
- ¾ szkl. cukru pudru
- żółtko
- szczypta soli
- op. mrożonych truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
- galaretka truskawkowa
- 8 okrągłych biszkoptów
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- tłuszcz do formy
- bułka tarta do formy
Sposób wykonania:
- Masło posiekać razem z mąką po czym dodać żółtka, cukier oraz sól.
Całość dokładnie wyrobić po czym powstałe ciasto owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.
Następnie posypać go pokruszonymi biszkoptami i rozłożyć na nim mrożone truskawki.
Całość posypać cukrem pudrem. Po upieczeniu polać teżejącą galaretką.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.