Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kruche ciasto z mrożonymi truskawkami

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
  • kostka masła
  • ¾ szkl. cukru pudru
  • żółtko
  • szczypta soli
  • op. mrożonych  truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • galaretka truskawkowa
  • 8 okrągłych biszkoptów
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta do formy
     

Sposób wykonania:

  1. Masło posiekać razem z mąką po czym dodać żółtka, cukier oraz sól.
    Całość dokładnie wyrobić po czym powstałe ciasto owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.
    Następnie posypać go pokruszonymi biszkoptami i rozłożyć na nim mrożone truskawki.
    Całość posypać cukrem pudrem. Po upieczeniu polać teżejącą galaretką.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *