Składniki:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżeczka cukru pudru do białek
- 3 łyżki kaszy manny
- łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szkl. mleka
- tłuszcz do formy
- tarta bułka do formy
- bita śmietana
- dżem morelowy
Sposób wykonania:
- Żółtka utrzeć razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym po czym dodać do nich białka ubite na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru oraz kaszą manną.
Całość delikatnie połączyć.
Przelać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 35 minut.
Po tym czasie ciasto zalać mlekiem i wstawić ponownie do piekarnika na 10 minut.
Przed podaniem na wierzchu rozsmarować bitą śmietanę i udekorować dżemem morelowym.