Znakomite do wykonania dla początkujących
Składniki:
- 25 dag margaryny
- Szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
- Mąka ( tyle ile się wgniecie, 3-4 szklanek )
- Dżem
Sposób przyrządzenia:
Margarynę, śmietanę i mąkę wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki. Wygodnie jest wyrobić mikserem na najmniejszych obrotach, podsypując mąką, aż powstanie elastyczne, trochę gumowe ciasto, które zacznie odchodzić od ścianek miski.
Ciasto jest na pewno dobrze wyrobione, jeżeli da się rozwałkować bez podsypywania mąką. Jeśli jest inaczej, należy jeszcze dodać mąki i jeszcze wyrabiać.
Rozwałkowujemy bardzo cienko i wykrawamy krążki małą szklanką i taką samą ilość krążków z dziurką wykrawaną np. zakrętką od solniczki.
Przenosimy je na blachę ( posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia ) ostrożnie, ponieważ szybko się odkształcają. Można je układać blisko siebie, niewiele urosną. Nakłuwamy ciastka widelcem, aby podczas pieczenia nie porobiły sie pęcherze.
Pieczemy w bardzo gorącym piekarniku ( gorące powietrze 200°C ), ok 225°C, przez 10-15 min., aż lekko się zarumienią.
Krążki z dziurką obsypujemy cukrem pudrem i przyklejamy na krążki całe, posmarowane dżemem lub konfiturą.
Łatwe w wykonaniu, wygodne, nie trzeba ciasta schładzać, nie musi rosnąć i szybko się piecze.
Małe słodkie „conieco” do niedzielnej kawy. Smacznego!
1 comment for “Kruche ciastka śmietankowe”