Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kruche ciasteczka z orzechami

Składniki:

 

  • 30 dag maki krupczatki

 

  • 4/5 kostki masła
  • 10 dag cukru pudru
  • ugotowane żółtko
  • 25 ml koniaku
  • filiżanka orzechów
  • cukier puder

 

 

Sposób wykonania:
Mąkę, masło, cukier puder dokładnie ze sobą utrzeć.
Następnie orzechy uprażyć na suchej patelni i dodać je do ciasto razem z żółtkiem roztartym z alkoholem.
Całość jeszcze raz dokładnie wymieszać i uformować z niego małe wałeczki, które owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie uformować ciasteczka, które ułożyć na blasze iw stawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 15 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *