Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetkowe szaszłyki Marka

Gorąco polecamy sprawdzone przepisy na owoce morza. Tym razem krewetki w roli głównej. Czyli przepis na krewetkowe szaszłyki. Lista zakupów; krewetki, czosnek, oliwa z oliwek, kolendra i tymianek.  
 

Składniki:

  • ½  kg krewetek tygrysich
  • 2 łyżki kolendry
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Krewetki dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek.
    Dodać do niej sok z cytryny i wymieszać.
    Wówczas wrzucić jeszcze kolendrę, tymianek, chilii oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Ponownie wymieszać i na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty wrzucić krewetki.
    Odstawić na co najmniej 30 minut.
    Po tym czasie nabijać krewetki na patyczki od szaszłyków.
    Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto z obu stron. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *