Gorąco polecamy sprawdzone przepisy na owoce morza. Tym razem krewetki w roli głównej. Czyli przepis na krewetkowe szaszłyki. Lista zakupów; krewetki, czosnek, oliwa z oliwek, kolendra i tymianek.
Składniki:
- ½ kg krewetek tygrysich
- 2 łyżki kolendry
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka chili w proszku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Krewetki dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek.Dodać do niej sok z cytryny i wymieszać.Wówczas wrzucić jeszcze kolendrę, tymianek, chilii oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.Ponownie wymieszać i na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Do powstałej marynaty wrzucić krewetki.Odstawić na co najmniej 30 minut.Po tym czasie nabijać krewetki na patyczki od szaszłyków.Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto z obu stron.
Liczba porcji: 4