I kolejny przepis na krem. Tym razem szparagi w roli głównej. Czyli pyszny krem ze szparagów. Do jego wykonania potrzebujesz: szparagi, cebulę, bulion oraz zioła i przyprawy.
Składniki:
- 1 kg zielonych szparagów
- 2 cebule
- 10 dag masła
- 3/4 bulionu z drobiu
- 25 dag gęstej śmietany
- 1 łyżeczka tymianku
- sól
- biały pieprz
Sposób wykonania:
-
Szparagi dokładnie oczyścić, odcinając zdrewniałe końcówki.Wrzucić je do garnka z gotująca się wodą z dodatkiem cukru.Gdy będą miękkie odcedzić.Następnie obraną cebule posiekać i wrzucić do garnka z rozgrzanym masłem.Lekko zeszklić po czym dodać ugotowane główki szparagów oraz łodygi pokrojone na mniejsze kawałki.Razem podsmażyć i zalać całość bulionem.Gotować na małym ogniu około 30 minut.Po tym czasie zdjąć garnek z ognia.Wlać śmietankę i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Gotowy doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem.
Liczba porcji: 4