Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem ze szparagów Laury

I kolejny przepis na krem. Tym razem szparagi w roli głównej. Czyli pyszny krem ze szparagów. Do jego wykonania potrzebujesz: szparagi, cebulę, bulion oraz zioła i przyprawy. 
 

Składniki:

  • 1 kg zielonych szparagów
  • 2 cebule
  • 10 dag masła
  • 3/4 bulionu z drobiu
  • 25 dag gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól
  • biały pieprz

Sposób wykonania:

  1. Szparagi dokładnie oczyścić, odcinając zdrewniałe końcówki.
    Wrzucić je do garnka z gotująca się wodą z dodatkiem cukru.
    Gdy będą miękkie odcedzić.
    Następnie obraną cebule posiekać i wrzucić do garnka z rozgrzanym masłem.
    Lekko zeszklić po czym dodać ugotowane główki szparagów oraz łodygi pokrojone na mniejsze kawałki.
    Razem podsmażyć  i zalać całość bulionem.
    Gotować na małym ogniu około 30 minut.
    Po tym czasie zdjąć garnek z ognia.
    Wlać śmietankę i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.
    Gotowy doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *