Składniki:
- ½ kg ziemniaków
- 750 ml bulionu warzywnego
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Ziemniaki dokładnie obrać i pokroić w kostkę.Następnie cebulę również obrać i posiekać.Natomiast obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Wrzucić cebulę i czosnek do garnka z rozgrzaną oliwą z oliwek.Lekko zeszklić po czym wrzucić ziemniaki.Oprószyć całość ostrą papryką.Chwilę jeszcze trzymać na ogniu po czym zalać całość bulionem warzywnym.Gotować do miękkości ziemniaków.Wówczas zdjąć garnek z ognia.Całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Gotowy doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 4