Znakomity przepis na gęsty, aksamitny krem z pomidorów przepisu Laury. Aby go wykonać będziesz potrzebować: pomidorów, koncentratu pomidorowego, bulionu, czosnku i cebuli.
Składniki:
- 1 szkl bulionu warzywnego
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Obrana cebulę i czosnek drobno posiekać.Wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą z oliwek.Lekko przesmażyć po czym dodać pomidory z puszki oraz obraną i startą na tarce marchewkę.Wlać jeszcze bulion i gotować na małym ogniu około 15 minut.Dodać jeszcze koncentrat pomidorowy oraz słodką i ostrą paprykę.Gotować jeszcze kilka minut i na koniec doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 4