Przepis dla miłośników gęstych zup. Tym razem postanowiliśmy przygotować coś z karczocha i tak powstał pyszny krem. Do jego wykonania potrzebujesz: karczochów, bulionu, mleka oraz chleba na grzanki.
Składniki:
- 8 łodyg karczochów
- ½ l bulionu
- 30 g masła
- 1 płaska łyżka mąki
- ½ szkl pełnotłustego mleka
- 40 g startego sera grana
- 4 kromki wiejskiego chleba
- sól
Sposób wykonania:
- Karczochy dokładnie oczyścić, odrywając zewnętrzne zdrewniałe liście.
Następnie pokroić je na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka.
Zalać je osoloną woda i gotować około 30 minut.
Po tym czasie je odcedzić i przetrzeć je przez sito.
Natomiast do rondelka wlać łyżkę mąką, oprószyć go mąką i mieszając przesmażyć.
Rozprowadzić ją gorącym bulionem.
Zagotować i trzymać na ogniu około 10 minut.
Po tym czasie dodać przetarte karczochy i razem gotować kolejne 10 minut.
Następnie wlać mleko, pogotować jeszcze przez 2 minuty.
Wrzucić jeszcze starty ser i doprawić do smaku.
Chleb podpiec w piekarniku, pokroić go w kostki i posypać nimi zupę przed podaniem.
Liczba porcji: 4