Składniki:
- 1 kabaczek
- bulion warzywny
- 2 łyki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżki mielonej kolendry
- ½ łyżeczki świeżego imbiru
- 2 łyżki soku z cytryny
- ½ łyżeczki curry
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
Kabaczka obrać i pokroić w kostkę po czym zalać go niewielką ilością bulionu razem z włoszczyzną i gotować kilka minut.
Po tym czasie dodać kolendrę oraz imbir i gotować do miękkości składników.
W między czasie posiekaną cebulę i czosnek przesmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek.
Następnie bulion z warzywami zestawić z ognia aby lekko ostygł, wówczas dodać do niego cebulę i całość dokładnie zmiksować.
Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny, cukrem oraz curry.