Poznaj wyjątkowy smak zup-kremów. Znakomite przepisy. Krem z dyni Karoliny. Do jego wykonania potrzebujesz: dyni, bulionu, oliwy z oliwek, marchewki i ziemniaków.
Składniki:
- 600 g dyni
- 3 szkl bulionu
- 2 oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 ziemniak
- 2 marchewki
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 szkl śmietany
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Obraną cebule drobno posiekać.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.Wrzucić razem do garnka z rozgrzaną oliwą z oliwek.Trzymać chwilę na ogniu po czym dodać obraną dynię pokrojoną w kostkę.Dodać jeszcze obranego ziemniaka pokrojonego na mniejsze kawałki i obraną marchewkę startą na tarce.Całość przesmażyć po czym zalać bulionem.Gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich warzyw.Wówczas zdjąć garnek z ognia.Wlać śmietanę i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 4