Pyszności na rodzinne spotkania. Znakomite zupy-kremy. Krem z ciecierzycy z pomidorami to nasza dzisiejsza propozycja. Lista zakupów: ciecierzyca, pomidory, rozmaryn i oliwa z oliwek.
Składniki:
- 240 g ciecierzycy
- 650 g pomidorów
- 50 g pasty tahini
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1/4 szkl bulionu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Ciecierzycę odsączyć z zalewy.Następnie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.Wrzucić je do rondelka i dusić około 10 minut.Po tym czasie dodać do nich ciecierzycę oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Zalać całość bulionem i gotować do miękkości ciecierzycy.Wówczas zdjąć garnek z ognia.Dodać do niego jeszcze rozmaryn, pastę Tahiti i sok z cytryny.Całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Gotowy doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 5