Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem z ciecierzycy z pomidorami

Pyszności na rodzinne spotkania. Znakomite zupy-kremy. Krem z ciecierzycy z pomidorami to nasza dzisiejsza propozycja. Lista zakupów: ciecierzyca, pomidory, rozmaryn i oliwa z oliwek. 
 

Składniki:

  • 240 g ciecierzycy
  • 650 g pomidorów
  • 50 g pasty tahini
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/4 szkl bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Ciecierzycę odsączyć z zalewy.
    Następnie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
    Wrzucić je do rondelka i dusić około 10 minut.
    Po tym czasie dodać do nich ciecierzycę oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Zalać całość bulionem i gotować do miękkości ciecierzycy.
    Wówczas zdjąć garnek z ognia.
    Dodać do niego jeszcze rozmaryn, pastę Tahiti i sok z cytryny.
    Całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.
    Gotowy doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *