Składniki:
- 1 op. budyniu waniliowego
- 2 szkl. mleka
- łyżeczka masła
- 2 łyżki cukru
- 2 surowe żółtka
- 2 łyżeczki cukru pudru
- łyżka czystej wódki
- szczypta szafranu
- ulubione owoce
Sposób wykonania:
- Żółtka utrzeć razem z cukrem.
Następnie szafran rozprowadzić w wódce i cały czas mieszając dodawać do jajecznej masy.
Natomiast masło, cukier i 1 ½ szkl. mleka doprowadzić do wrzenia po czym dodać budyń wymieszany w pozostałym mleku.
Doprowadzić do wrzenia i trzymać na ogniu jeszcze około 3 minut cały czas mieszając.
Po tym czasie zestawić z ognia i dodawać stopniowo żółtka z szafranem.
Całość dokładnie wymieszać.
Krem można przełożyć do pucharków a na wierzchu rozłozyć owoce.