Przepisy na zupy/kremy warte spróbowania. Dziś przepis na krem pomidorowy pomysłu Asi. Aby go przygotować potrzebujesz: pomidorów, bulionu, czosnku i bazylii.
Składniki:
- 500 g pomidorów z puszki
- 1 l bulionu
- 3 ząbki czosnku
- kilka listków bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą z oliwek.Lekko przesmażyć po czym dodać pomidory z puszki.Trzymać chwilę na ogniu po czym zalać całość bulionem.Gotować na małym ogniu około 15 minut.Po tym czasie zdjąć rondelek z ognia i całość dokładnie zmiksować na gładki jednolity krem.Doprawić go do smaku solą, pieprzem oraz bazylią.Przed podaniem podgrzać, ale już nie gotować.
Liczba porcji: 4