Składniki:
- 4 jajka
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1 szkl. soku pomarańczowego
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 zkl. śmietanki
- 2 pomarańcze
- 3 banany
Sposób wykonania:
Obrane banany i pomarańcze pokroić w plasterki.
Natomiast sok z cytryny i pomarańczy podgrzewać na małym ogniu ale nie zagotować, wówczas dodać żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wody.
Następnie żółtka z dodatkiem cukru utrzeć po czym włożyć miskę do garnka z gorąca wodą i cały czas mieszając wlewać stopniowo soki z żelatyną.
Trzymać na ogniu jeszcze 3 minuty i odstawić do ostygnięcia.
Następnie dodać jeszcze ubita śmietankę, delikatnie połączyć.
Powstały mus układać w szerokich pucharkach przekładając go plasterkami bananów i pomarańczy.