Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem kukurydziany Pauliny

Przedstawiamy  wiele ciekawych i pysznych przepisów na zupy-kremy. Dziś przepis na krem kukurydziany Pauliny. Lista zakupów: kukurydza, bulion warzywny, czosnek i ziemniak.  
 

Składniki:

  • 2 puszki kukurydzy 
  • 3 szkl bulionu warzywnego 
  • 1 ziemniak 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula 
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka ostrej papryki 
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Obranego ziemniaka pokroić  w kostkę.
    Wrzucić go do garnka i zalać bulionem.
    Gotować na małym ogniu do miękkości.
    W miedzy czasie obraną cebulę i czosnek drobno posiekać.
    Wrzucić do rondelka z rozgrzanym olejem i przesmażyć. 
    Wówczas dodać odsączoną kukurydze.
    Trzymać na ogniu około 10 minut po czym wrzucić zawartość rondelka do wywaru z ziemniakami.
    Gotować jakieś 5 minut.
    Po tym czasie zdjąć garnek z ognia, dodać śmietanę i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.
    Gotowy doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *