Składniki:
- 4 kotlety schabowe
- 1 łyżka mąki
- 1duża cebula
- 1 papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 200 ml gęstej kwaśnej śmietany
- olej
- 1 łyżka masła
- sól
Sposób wykonania:
- Kotlety lekko zbić tłuczkiem i oprószyć solą oaz mąką po czym usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Gotowe kotlety wyjąć a na tą samą patelnie wrzucić masło i zeszklić na nim posiekaną cebulkę.
Wówczas dodać przecier pomidorowy, paprykę pokrojoną w kostkę oraz paprykę w proszku.
Wlać jeszcze śmietanę.
Całość wymieszać i wrzucić jeszcze posiekany czosnek.
Doprowadzić do wrzenia i odparować aby sos się zagęścił.
Na koniec doprawić do smaku, włożyć kotlety i podgrzać.
Liczba porcji: 4