Składniki:
- 500 g mieszanego mięsa mielonego
- 450 g mrożonego szpinaku
- 1 jajko
- ½ szklanki bułki tartej
- 3 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- olej
.jpg)
Sposób wykonania:
-
Szpinak wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą.Trzymać na ogniu, aż się rozmrozi i nadmiar wody odparuje.Wówczas przełożyć go do mięsa mielonego.Następnie do mięsa wbić jajko i dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Wsypać bułkę tartą i wlać łyżkę oleju.Całość dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.Z powstałej masy formować Male kotleciki, które lekko spłaszczyć ręką.Kłaść na patelni z rozgrzanym olejem i smażyć z obu stron na złoto.
Liczba porcji: 6