Składniki:
• 75 dag wołowiny
• 3 cebule
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżeczki soli
• 0.25 łyżeczki pieprzu
• 1 ziemniak
• 1 jajko
• 0.25 szklanki wody
• 3-4 łyżki oleju
• bułka tarta
Sposób przyrządzenia:
Mięso zmielić razem z cebulą i czosnkiem. Ziemniak obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Wymieszać z mięsem, solą, pieprzem, jajkiem i wodą, wyrabiać ręką przez 2 minuty. Jeśli mięso jest za rzadkie, dosypać trochę bułki tartej. Uformować 8 kotletów. Olej rozgrzać na dużej patelni, kłaść kotlety na gorący olej i obsmażyć z obu stron. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 15-20 minut.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.
1 comment for “Kotlety mielone”