Składniki:
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
• 1/2 łyżeczki sproszkowanych goździków
• 300 ml śmietany 22-proc.
• 10 dag cukru brązowego
• 250 ml mleczka kokosowego
• 3 jajka
• 2 żółtka
do dekoracji
• bita śmietana
• uprażone wiórki kokosowe
Wykonanie:
Do garnuszka o grubym dnie wlać śmietanę i 1 szklankę wody, dodać cynamon, gałkę muszkatołową i goździki, zmiksować i zagotować. Gotować na wolnym ogniu około 5 minut. Następnie wsypać cukier i wlać mleczko kokosowe. Gotować jeszcze około 5 minut. W misce ubić jajka i żółtka. Wymieszać z masą śmietanowo-kokosową.
Rozlać do małych foremek żaroodpornych, ustawić je w formie do pieczenia napełnionej do połowy wodą i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC około 30 minut. Krem wystudzić i podawać z bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi.