Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Konfitura z gruszek z nutą wanilii

 

Składniki:

  • 1,5 kg gruszek
  • 750 g cukru
  • sok z cytryny
  • laska wanilii
  • kawałek korzenia imbiru
  • łyżka koniaku
  • 1 szkl. wody

Sposób wykonania:

  1. Z wody i cukru ugotować syrop, wówczas wrzucić laskę wanilii pokrojoną na kawałki i trzymać na ogniu przez kilka minut po czym wyjąć wanilię.
    Następnie gruszki obrać i pokroić w ćwiartki, które skropić sokiem z cytryny i wrzucić do gorącego syropu.
    Całość gotować na małym ogniu, do momentu aż konfitura stanie się przezroczysta.
    W trakcie gotowania dodając pokrojony w paseczki imbir i koniak.
    Całość delikatnie przemieszać i jeszcze przez chwilę smażyć i przełożyć do słoiczków, szczelnie zamknąć.

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *