Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kluski po góralsku

 

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 200 g bryndzy
  • 2 surowe jajka
  • sól
  • 3-4 łyżki mąki

Sposób wykonania:

  1. Do ugotowanych ziemniaków dodać bryndzę oraz śmietanę.
    Następnie wbić jajka i wsypać mąkę.
    Całość dokładnie wymieszać, aż powstanie niezbyt gęste ciasto.
    Doprawić go do smaku solą.
    Z powstałego ciasta formować Male wałeczki, które lekko spłaszczyć.
    Pokroić je na ukośnie kluski tak jak na kopytka.
    Wrzucić na gotująca się osoloną wodę i gotować kilka minut po wypłynięciu.

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *