Składniki ciasta:
25 dag mąki
10 dag masła
5 dag cukru
1 jajko
Do dekoracji:
40 dag cuktu pudru
2 białka
barwniki pożywcze
kolorowe perełki z cukru
kolorowa posypka
srebrne perełki
Przygotowanie :
z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić na pół godziny do lodówki. Rozwałkować na cienki placek między dwoma kawałakmi folii. Z ciasta wyciąć foremkami serca, koniki, gwiazdki, choinki i inne świąteczne elementy. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.Ostudzić. Roztrzepać cukier puder z białkiem. Masę podzielić na małe porcje. Do każdej dodać barwnik innego koloru, dokładnie wymieszać.kolorowymi lukrami, posypką oraz perełkami fantazyjnie udekorować upieczone figurki. Jeżeli ciasteczka mają zobić choinkę, w każde z nich (jeszcze przed upieczeniem) należy wbić kawałek makarobu rurki. Po upieczeniu ostrożnie wyjąć makaron. W tym miejscu powstanie kształtna dziurka, przez którą można będzie bez kłopotu przewlec nitkę.
1 comment for “Kolorowe delicje”