Składniki:
- 1 ½ łyżki oliwy z oliwek
- 5 ziemniaków
- sól
- pieprz
- ½ szkl posiekanej cebuli
- ½ szkl posiekanej zielonej papryki
- 2 szkl szynki pokrojonej w paski
- 6 jajek
- ½ szkl startego sera cheddar
Sposób wykonania:
W patelni z rozgrzaną oliwą rozłożyć cześć plasterków ziemniaków.
Oprószyć je solą oraz pieprzem po czym rozłożyć na nich plasterki cebuli oraz plasterki papryki.
Posypać je przyprawami i rozłożyć część pasków szynki i ponownie układać warstwy w tej samej kolejności.
Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut do miękkości ziemniaków.
Wówczas wbić na patelnie jajka i smażyć jeszcze 5minut do ścięcia jaj.
Na koniec posypać starym serem i zapiekać ostatnią minutę.