Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kokardki z szynką i groszkiem

Składniki:

  • 350 g makaronu
  • 1/2 szkl. zielonego groszku
  • 1 cebula
  • 4 plastry szynki
  • 250 ml śmietany
  • 2 łodygi selera
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • Sok i skórka z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • koperek

Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
    W między czasie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać szynkę pokrojoną w plasterki i seler pokrojony w słupki i razem poddusić na małym ogniu.
    Po około 3 minutach dodać jeszcze orzechy oraz groszek.
    Trzymać kilka minut na ogniu po czym wlać śmietanę.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem i skórką z cytryny.
    Powstały sos wylać na ugotowany makaron i posypać jeszcze posiekanym koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *