Składniki:
- 350 g makaronu
- 1/2 szkl. zielonego groszku
- 1 cebula
- 4 plastry szynki
- 250 ml śmietany
- 2 łodygi selera
- 3 łyżki orzechów włoskich
- Sok i skórka z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- koperek
Sposób wykonania:
- Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
W między czasie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać szynkę pokrojoną w plasterki i seler pokrojony w słupki i razem poddusić na małym ogniu.
Po około 3 minutach dodać jeszcze orzechy oraz groszek.
Trzymać kilka minut na ogniu po czym wlać śmietanę.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem i skórką z cytryny.
Powstały sos wylać na ugotowany makaron i posypać jeszcze posiekanym koperkiem.