Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kluski z ziemniaków z boczkiem

Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 75 dag mąki
  • 2 jajka
  • 150 ml letniej wody
  • sól
  • pieprz
  • kilka plasterków wędzonego boczku

Sposób wykonania:

  1. Obrane ziemianki zetrzeć na tarce po czym odcisnąć je z soku i przełożyć na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu.
    Oprószyć jeszcze pieprzem i przesmażyć.
    W między czasie do maki wbić jajka i wlewając po odrobinie wody zagnieść ciasto, które podzielić na dwie części.
    Obie rozwałkować i rozsmarować na nich ziemniaki.
    Zawinąć w rolady, które pokroić na plastry.
    Gotować w osolonej odzie około 3  minut po wypłynięciu na wierzch.
    Podawać polane przesmażonym boczkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *