Składniki:
• 1 czerstwa bułka
• 1 cebula
• 75 dag mięsa wołowego
• 1 jajko
• 1 łyżeczka musztardy
• po 1 pęczku szczypiorku, natki i koperku
• sól, pieprz
• 3 łyżki oleju
Sposób przyrządzenia:
Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, na parę minut, odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić. Mięso, bułkę, cebulę zmielić, przełożyć do miski, wymieszać z jajkiem i musztardą. Doprawić solą i pieprzem. Zieleninę umyć, osuszyć i drobno pokroić. Uformować z mięsa wałek, obtoczyć go w posiekanej zieleninie. Wysmarować brytfannę olejem, ułożyć na niej mięso, polać z wierzchu olejem, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piec około 40 minut.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier