Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kawałki moreli zalane syropem

Składniki:

  • 10 moreli
  • 1 szkl jeżyn
  • ¾ szkl wody
  • 3 łyżki cukru
  • ½ szkl. białego deserowego wina
  • 3 goździki
  • kawałek kory cynamonowej
  • łyżeczka soku z cytryny
  • skórka strata z cytryny

    Sposób wykonania:
    Wodę doprowadzić do wrzenia razem z winem, goździkami, sokiem i skórką z cytryny oraz korą cynamonową.
    Gdy cukier się ropusi zdjąć z ognia.
    Następnie obrane morele pozbawione pestek pokroić w małą kostkę, która ułożyć w pucharkach.
    Zalać je przecedzonym syropem, przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    Przed podaniem udekorować jeżynami.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *