Ciasto:
- 1 szklanka wody
- 13 dag margaryny
- 1 szkl. mąki
- 5 jaj
Składniki na masę:
- 1,5 szkl. mleka
- 1 kostka masła lub margaryny
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki kartoflanej
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szkl. cukru
Sposób przyrządzenia:
Zagotować wodę z margaryną wsypać do tego mąkę mieszając aż będzie szkliste. Przestudzić. Mieszając wbijać po jajku. Upiec z tego dwa placki na złoty kolor w gorącym piekarniku. Piec przez około 30 minut. Masa: W 1/2 szklanki mleka rozmieszać obie mąki i wlać do reszty gotującego się mleka razem z cukrami. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło rozetrzeć i dodawać po łyżce budyniu. Ukręcić krem i przełożyć nim placki.
5 comments for “Karpatka”