Składniki:
- 1 kg filetów z karpia
- ¼ szklanki sosu pieprzowego
- ½ szklanki rozpuszczonego masła
- ½ szklanki tartego żółtego sera
- sok z cytryny
Sos pieprzowy:
- 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka rosołu
- 1 płaska łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Przygotować sos pieprzowy. W rondelku podsmażamy na olej pieprz zielony, dodajemy koncentrat pomidorowy, następnie wlewamy rosół i doprowadzamy do wrzenia. Na małej patelni przyrządzamy białą zasmażkę pierwszego stopnia i wlewamy powoli do sosu. Przyprawiamy pikantnie solą i białym pieprzem. Pozostawić w cieple.
Wymieszać sos pieprzowy, majonez, masło, ser. Rybę skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Porcje ryby ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, wstawić do piekarnika, piec 7 minut. Po tym czasie blaszkę wyjąć z piekarnika, porcje ryby polać przygotowanym sosem i ponownie w3stawić do piekarnika. Zapiec przez 5 minut. Podawać z pieczywem, ryżem itp.