Składniki:
- 400 g łopatki wieprzowej
- 400 g cielęciny
- 120 g smalcu
- 200 g suchej wędzonej kiełbasy
- 1 szkl śmietany
- 1 cebula
- 1 kg kiszonej kapusty
- 5 dag papryki w proszku
- 0,5 szkl soku pomidorowego
- koperek
- cząber
- sól
Sposób wykonania:
Cebulę drobno posiekać po czym zeszklić ją na połowie rozgrzanego smalcu, wówczas wrzucić mięso pokrojone w kostkę.
Oprószyć całość papryką oraz solą i podlewając wodą dusić.
W między czasie na reszcie smalcu dusić kapustę, również od czasu do czasu podlewając wodą.
Miękką kapustę przełożyć do mięsa i dodać jeszcze kiełbasę pokrojoną w plasterki, śmietanę, sok pomidorowy.
Dokładnie wymieszać, doprawić koprem, cząbrem i solą.
Trzymać jeszcze przez kilka minut na ogniu.