Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kapusta duszona z pomidorami i marchewką

Składniki:

  • 50 dkg drobno posiekanej kapusty
  • sok z 1 cytryny
  • 2 pomidory
  • 1 marchewka
  • ½ cebuli
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • liść laurowy, ziele angielskie wg uznania
  • sól, pieprz, cukier do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Rondel lekko rozgrzać, dodać kapustę, podgrzewać mieszając 5 minut. Cebulę i marchew obrać pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i marchewkę chwilę podsmażyć, dodać obrane ze skóry i pokrojone pomidory, chwilę dusić mieszając. Zawartość patelni przełożyć do rondla z kapustą, dodać sok cytrynowy, liść laurowy i ziele angielskie, dusić powoli aż składniki zmiękną. W razie konieczności podlewać odrobiną wody. Gdy składniki zmiękną dodać do smaku przyprawy i uprażoną na suchej patelni mąkę. Wymieszać, posypać zieleniną i podawać.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *