A teraz przepis dla miłośników owoców morza. Czyli pomysł jak przyrządzić kalmary w cieście. Lista zakupów: kalmary, mąka, jajko i piwo.
Składniki:
- 750 g krążków kalmarów
- 1/2 szkl mąki
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 jajko
- 125 ml jasnego piwa
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
-
Kalmary dokładnie oczyścić.Następnie do miski wyspać mąkę pszenną i kukurydzianą.Następnie wbić jajko i wlać piwo.Całość dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki z mąki.Wówczas dodać jeszcze sól, pieprz i słodką paprykę do smaku.Ponownie wymieszać.W powstałym cieście zanurzać kalmary.Kłaść je na patelni z rozgrzanym olejem.Smażyć po kilka minut, aż ciasto ładnie się zarumieni.
Liczba porcji: 4