I kolejny przepis na pyszną zapiekankę warzywną. Dziś z kalafiorem w roli głównej. Przepis zawiera: kalafior, ser, mleko i masło.
Składniki:
- 1 kalafior
- 200 g sera cheddar
- 600 ml pełnego mleka
- 50 g masła
- 5 łyżek mąki
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- ½ pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Kalafiora dokładnie umyć.Podzielić na różyczki, które lekko obgotować w osolonym wrzątku.Wówczas je odcedzić i przełożyć do formy.Następnie do rondelka wlać mleko.Podgrzać go na małym ogniu.Wówczas dodać masło i trzymać na ogniu, aż masło się roztopi.Następnie wrzucić starty na tarce ser.Przemieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.Gotowym sosem zalać kalafiora.Posypać jeszcze posiekaną natką pietruszki.Tak przygotowanego kalafiora wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni zapiekać około 20 minut.
Liczba porcji: 6