Baza najlepszych przepisów na potrawy z warzyw. Tym razem przepis na kalafiora w cieście Magdy. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: kalafiora, jajek, mąki i mleka.
Składniki:
- 1 kalafior
- 2 jajka
- 80 g mąki
- 5 łyżek mleka
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
-
Kalafiora dokładnie umyć i podzielić na pojedyncze różyczki.Wrzucić je do gotującej się wody z dodatkiem cukru i lekko obgotować.Wówczas je odcedzić.Następnie do miski przesiać mąkę z dodatkiem soli.Wbić jajka i wlać mleko.Dodać jeszcze zioła prowansalskie i całość dokładnie wymieszać na gładkie, jednolite ciasto.Gotowe doprawić do smaku solą oraz pieprzem.W powstałym cieście zanurzać różyczki kalafiora.Smażyć na rozgrzanym oleju, aż ciasto ładnie się zezłoci.
Liczba porcji: 5