Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalafior smażony w cieście Celiny

A teraz przepis na to jak w łatwy sposób można przygotować kalafiora. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: kalafiora, jajek, mąki oraz mleka. 
 

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 3 łyżki mleka
  • ½ szkl piwa 
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Kalafiora dokładnie oczyścić i podzielić na pojedyncze różyczki.
    Wrzucić je do garnka, zalać wodą z dodatkiem cukru i lekko obgotować.
    Wówczas je odcedzić.
    Następnie do miseczki wbić jajka.
    Dodać do nich mleko oraz piwo i razem roztrzepać.
    Wsypać mąkę i całość energicznie wymieszać, tak aby nie powstały grudki z mąki.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    W powstałym cieście zanurzać różyczki kalafiora.
    Kłaść je na patelni z rozgrzanym olejem.
    Smażyć, aż ciasto ładnie się przyrumieni.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *