Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jajka w mięsnej skorupce

Składniki:

    • 8 jajek
    • 1 cebula
    • 40 dag mieszanego mięsa mielonego
    • 10 dag bułki tartej
    • biały pieprz,sól
    • 1 łyżka ostrej musztardy
    • 3-4 łyżki mąki
    • 50 dag młodej kapusty
    • tłuszcz do frytowania
    • 25 dag marchewki
    • 4 łyżki octu winnego
    • 3-4 łyżki oleju
    • natka pietruszki do dekoracji
    • 10 dag kwaśnej śmietany

    Sposób przygotowania:
    Ugotuj na twardo 6 jajek.Obierz.Cebulę zetrzyj na tarce.Wymieszaj z mięsem,3 łyżkami bułki tartej i jednym surowym jajkiem.Przypraw solą,pieprzem i musztardą.Każde jajko na twardo obłóż cienką warstwą masy mięsnej,dociśnij.Roztrzep drugie surowe jajko.Jajka w mięsie obtaczaj w mące,następnie zanurzaj w roztrzepanym jajku,a na koniec w bułce tartej.W garnku rozgrzej tłuszcz i porcjami smaż w nim jajka(po około 8 min.).Wyjmnij łyżką cedzakową,osącz z nadmiaru tłuszczu,układając na papierze kuchennym. Przygotuj sałatkię kapuścianą: Kapustę oczyść,poszatkuj.Marchewkę pokrój w słupki.Ocet utrzyj z solą i pieprzem.Wymieszaj z olejem i śmietaną.Polej kapustę z marchewką.Przełórz na półmisek.Na saładce ułóż jajka,udekoruj natką. Smacznego życzy Sara!!!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *