Składniki:
- 8 jajek
- 1 cebula
- 40 dag mieszanego mięsa mielonego
- 10 dag bułki tartej
- biały pieprz,sól
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 3-4 łyżki mąki
- 50 dag młodej kapusty
- tłuszcz do frytowania
- 25 dag marchewki
- 4 łyżki octu winnego
- 3-4 łyżki oleju
- natka pietruszki do dekoracji
- 10 dag kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
Ugotuj na twardo 6 jajek.Obierz.Cebulę zetrzyj na tarce.Wymieszaj z mięsem,3 łyżkami bułki tartej i jednym surowym jajkiem.Przypraw solą,pieprzem i musztardą.Każde jajko na twardo obłóż cienką warstwą masy mięsnej,dociśnij.Roztrzep drugie surowe jajko.Jajka w mięsie obtaczaj w mące,następnie zanurzaj w roztrzepanym jajku,a na koniec w bułce tartej.W garnku rozgrzej tłuszcz i porcjami smaż w nim jajka(po około 8 min.).Wyjmnij łyżką cedzakową,osącz z nadmiaru tłuszczu,układając na papierze kuchennym. Przygotuj sałatkię kapuścianą: Kapustę oczyść,poszatkuj.Marchewkę pokrój w słupki.Ocet utrzyj z solą i pieprzem.Wymieszaj z olejem i śmietaną.Polej kapustę z marchewką.Przełórz na półmisek.Na saładce ułóż jajka,udekoruj natką. Smacznego życzy Sara!!!!!