Składniki:
- 3 szkl. jagód
- 1 szkl. mleka
- 5 dag drożdży
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru pudru
- 5 żółtek
- szczypta soli
- łyżeczka smalcu
- ½ kostki masła
- 1 szkl. pokruszonych biszkoptów
- cukier puder
- tłuszcz do blachy
Sposób wykonania:
W odrobinie ciepłego mleka roztopić drożdże po czym dodać jeszcze łyżkę mąki i łyżkę cukru, wymieszać i odstawić,.
Gdy rozczyn wyrośnie dodać do niego resztę mleka, cukru, żółtka, sól, smalec, oraz mąkę.
Całość dokładnie wymieszać w trakcie dodając jeszcze roztopione masło.
Odstawić ciasto do wyrośnięcia po czym przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
Wierzch ciasta posypać biszkoptami lekko dociskając ręką aby wbiły się w ciasto.
Na biszkoptach rozsypać jagody.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut.
Przed pdoaneim posypać cukrem pudrem.