Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i śliwką

Składniki:

  • 1 szkl. mleka
  • 5 dag drożdży
  • 3 szkl. maki
  • ¾ szkl. cukru pudru
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • łyżeczka smalcu
  • ½ kostki masła
  • brzoskwinie
  • tyle śliwek ile połówek moreli
  • tłuszcz do formy

Sposób wykonania:

  1. Drożdże dodać do ¼ ciepłego mleka razem z łyżką cukru pudru i łyżką mąki.
    Całość dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
    Gdy Roczyn wyrośnie dodać do niego resztę mleka, żółtka, sól. Cukier oraz mąkę.
    Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, pod koniec dodając jeszcze roztopione masło.
    Ponownie odstawić do wyrośnięcia po czym przełożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem.
    Rekami wysmarowanymi smalec wyrównać powierzchnie i ułożyć na niej połówkami brzoskwini przeciętą strona do góry.
    W miejsce po pestkach włożyć wiśnie
    Wstawić o piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *