Składniki:
- 5 jajek
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 ½ szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 ½ szkl cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- jabłka
- cukier puder do posypania
- tłuszcz do formy
- bułka tarta do fory
Sposób wykonania:
- Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego po czym nie przerywając ubijania dodawać stopniowo żółtka razem z cukrem pudrem.
Gdy składniki się połączą dodać obie mąki i proszek do pieczenia.
Delikatnie wymieszać.
Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.
Na wierchu ułożyć kawałki obranych jabłek.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.