Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jabłka utopione w cieście

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2/3 kostki masła
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek kefiru
  • 4 jabłka
  • cukier do posypania
  • tłuszcz do fory
  • bułka tarta do formy

    Sposób wykonania:

    1. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka oraz kefir.
      Gdy składniki się połączą dodać mąkę oraz proszek do pieczenia.
      Całość dokładnie wyrobić w trakcie dodając białka ubite ba sztywną pianę.
      Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
      Na wierzchu ułożyć obrane jabłka pokrojone na cząstki.
      Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.
      Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *