Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jabłka pieczone z imbirem

Skład:

  • 4 jabłka
  • łyżka miodu
  • kilka łyżek mielonych orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • otarta skórka z pomarańczy
  • łyżka calvadosu
  • 2 łyżeczki masła
  • szklanka słodkiej śmietanki z cukrem waniliowym
  • folia aluminiowa

Sposób przyrządzenia:
Wymieszać razem: orzechy, miód, calvados, imbir i skórkę pomarańczy. Z jabłek
ostrożnie usunąć gniazda nasienne obrać i każdą ustawić na kwadracie folii
wysmarowanej masłem. Nałożyć masę do jabłek, folię zakręcić łącząc rogi i
piec w uprzednio średnio nagrzanym piekarniku 20-25 min. Podawać na gorąco w
folii rozchylając ja i na talerzykach, przyprawiona śmietankę podawać
osobno. Zamiast w folii można zapiekać w żaroodpornym wysmarowanym naczyniu
z pokrywka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *