Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jabłka nadziewane sałatką śledziową

Skład:
– 4 jabłka 45dag)
– 1 łyżka soku z cytryny
– do przybrania: kilka listków atki pietruszki 
do nadzienia:
3 oczyszczone filety śledziowe (15dag)
– 1/2 puszki czerwonej fasoli (15dag)
– 1 jajko na twardo
– 1 czerwona cebula (5dag)
– 1 ogórek kiszony (10dag)
– 1 łyżka natki pietruszki
– po szczypcie cząbru i estragonu
– sól i pieprz 
do sosu:
– 1/2 szklanki majonezu
– 1 łyżka jogurtu
– 1/2 łyżeczki łagodnej musztardy
Wykonanie:
Jabłka umyć i ściąć wierzchołki. Owoce wydrążyć, pozostawiając cienkie ścianki(miąższ odłożyć). Brzegi jabłek skropić sokiem z cytryny.
Wykonanie nadzienia: Fasolę osączyć z zalewy. Śledzie pokroić w wąskie paski. Miąższ jabłek pokroić w małą kostkę, wymieszać z fasolą, śledziem, cebulą, ogórkiem, jajkiem, natką pietruszki, przyprawami ziołowymi, pieprzem i solą.
Wykonanie sosu: Majonez wymieszać z jogurtem i musztardą. Nadzienie połączyć z sosem i wymieszać. Jabłka wypełnić nadzieniem i przybrać natką. Podawać z chlebem.

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *