Składniki:
- 1 szkl cieciorki
- 4 łyżki jasnej tahiny
- 1/2 szkl oliwy
- 3 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól
- pieprz
- szczypta wędzonej papryki

Sposób wykonania:
-
Cieciorkę zalać wodą i odstawić na całą noc.Następnego dnia wymienić wodę na świeża i ugotować.Gotową odcedzić i odstawić do ostygnięcia.Wówczas dodać do niej pastę tahini i obrany czosnek.Dodać jeszcze ostrą paprykę i sok z cytryny do smaku.Całość dokładnie zmiksować na gładką, jednolitą pastę.Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Gdyby w czasie miksowania pasta wychodziła zbyt gęsta dodać jeszcze odrobinę oliwy z oliwek.Przed podaniem posypać szczyptą wędzonej papryki.
Liczba porcji: 4